Home » 19. novembar Međunarodni dan muškaraca

19. novembar Međunarodni dan muškaraca

0

Svetski dan muškaraca, koji se obeležava svakog 19. novembra, proizilazi iz rastuće potrebe za podizanjem svesti o muškim pitanjima, zdravlju i rodnoj ravnopravnosti. Tema ovogodišnjeg Dana muškaraca “Bez samoubistava muškaraca” i to je značajan datum kako bi se istakla “društvena pitanja sa kojima se suočavaju muškarci i dečaci i da bi se skrenula pažnja na njihova dostignuća u ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i političkoj sferi.

Evo kako je ovaj dan postao relevantan i kako ga različite zajednice obeležavaju:

Poreklo Obeležavanja: Ideja o Svetskom danu muškaraca prvi put je pokrenuta početkom 90-ih godina kako bi se skrenula pažnja na specifične izazove s kojima se muškarci suočavaju u društvu. S vremenom je ovaj dan dobio globalni značaj, a njegovo obeležavanje postalo je platforma za diskusije o mentalnom zdravlju muškaraca, rodnim ulogama i drugim pitanjima.

Ciljevi Obeležavanja: Obeležavanje Svetskog dana muškaraca ima nekoliko ključnih ciljeva. Prvenstveno, podstiče otvoren dijalog o mentalnom zdravlju muškaraca, pomažući u smanjenju stigme koja može pratiti izražavanje emocionalne ranjivosti. Takođe, ovo je prilika za promociju rodne ravnopravnosti, naglašavajući važnost zajedničkog angažmana muškaraca i žena u stvaranju inkluzivnijeg društva.

Stavovi i Različita Obeležavanja: Stavovi prema Svetskom danu muškaraca variraju širom sveta. Dok ga neki vide kao ključnu priliku za osnaživanje muškaraca i osvešćivanje o specifičnim izazovima s kojima se suočavaju, drugi mogu biti skeptični, smatrajući da je fokusiranje na muška pitanja nepotrebno ili čak kontraproduktivno.

Ovo obeležavanje, međutim, donosi mogućnost za izgradnju mostova između različitih perspektiva, podržavajući zajednice u razumevanju i pridonošenju rešenjima za izazove koji utiču na muškarce.

Svetski dan muškaraca, dakle, predstavlja više od simboličnog datuma – to je prilika za razmatranje, učenje i angažovanje kako bismo stvorili društvo koje podržava dobrobit svih njegovih članova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *