Home » 11. oktobar: Svetski dan devojčica

11. oktobar: Svetski dan devojčica

0

Ovaj Međunarodni dan devojčica želimo da posvetimo sećanju na sve izuzetne devojčice ubijene u OŠ „Vladislav Ribnikar“ A.D. (14), A.A. (14), E.K. (13), A.B. (11), M.A. (13), K.M. (12), B.A. (11), S.N. (13).

Važnost borbe za ravnopravnost, slobodu, pravo na odlučivanje, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i važnost osnaživanja – stvari su na koje se na Svetski dan devojčica treba ukazati glasnije i snažnije.

Istorija Svetskog dana devojčica

1995 godine na Svetskoj konferenciji o ženama u Pekingu, zemlje su jednoglasno usvojile Pekinšku deklaraciju i Platformu za akciju – najprogresivniji plan ikada za unapređenje prava ne samo žena već i devojčica. Pekinška deklaracija je prva koja posebno poziva na prava devojčica.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 19. decembra 2011. Rezoluciju 66/170 kojom se 11. oktobar proglasi Međunarodnim danom devojčica, kako bi se priznala prava devojčica i jedinstveni izazovi sa kojima se devojčice suočavaju širom sveta.

Međunarodni dan devojčica usmerava pažnju na potrebu da se odgovori na izazove sa kojima se devojčice suočavaju i da se promoviše osnaživanje devojčica i ispunjenje njihovih ljudskih prava.

Adolescentke imaju pravo na bezbedan, obrazovan i zdrav život, ne samo tokom ovih kritičnih godina formiranja, već i kada sazrevaju u žene. Ako se efektivno podržavaju tokom adolescentskih godina, devojčice imaju potencijal da promene svet – i kao osnažene devojke današnjice i kao buduće radnice, majke, preduzetnice, mentorke, glave domaćinstva i političke vođe. 

Trenutno se nalazimo u vremenu, kada vidimo niz pokreta 

Da li ste znali?

  • Skoro 1 od 5 devojčica još uvek ne završava nižu srednju školu, a skoro 4 od 10 devojčica danas ne završava srednju školu.
  • Oko 90 odsto adolescentkinja i mladih žena ne koristi internet u zemljama sa niskim prihodima, dok je duplo veća verovatnoća da će njihovi muški vršnjaci biti online. 
  • Na globalnom nivou, devojčice od 5 do 14 godina troše 160 miliona sati više svakog dana na neplaćenu negu i rad u kući nego dečaci istog uzrasta.
  • Adolescentice i dalje čine 3 od 4 nove HIV infekcije među adolescentima.
  • Skoro 1 od 4 udate/partnerske adolescentkinje starosti 15-19 godina doživjele su fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera barem jednom u životu.
  • Čak i pre pandemije COVID-19, 100 miliona devojčica je bilo u opasnosti od dečjih brakova u narednoj deceniji. A sada, u narednih deset godina, još do 10 miliona devojaka širom sveta biće u opasnosti da se udaju kao deca zbog pandemije COVID-19.

Izvor: un.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *